Yalın Felsefenin Olmazsa Olmazlarından "Hoşgörü''

Hoşgörü ilginç bir kelime; "ş" harfini "r" ile değiştirin ve sonuca bakın.

Hayli zamandır bizimle çalışan bir ustamız olsun. Yılların ustası. Elinden iyi iş gelir ama biraz aksi. Aksi bir karakter olduğu için isimlendirmeyelim hadi :) Yanına yeni bir eleman verelim. İlk işi olsun. Çalışkan, hevesli. Adı Can olsun. Can ustasını dikkatle gözlüyor, ustasının her dediğini yapıyor. Bir gün aklına bir fikir geliyor ve heyecanla ustasına...

- "Usta! Onu öyle değil de şöyle yapsak..."

- "Hööt! Dünkü çocuk gelmiş bana akıl veriyor! Burda bu iş böyle yapılır!"

Şimdi düşünün; Can, bir daha aklına bir fikir geldiğinde gider de ustasına söyler mi? Eğitimlerimde bu soruya aldığım değişmez cevap "Hayır". Öneri kutusu koysak oraya yazar mı? "Çok zor". Peki Can halen ilk günkü hevesle çalışır mı? Bizimle uzun süre çalışır mı peki?

Can’ın fikri teknik bir ifadeyle “uygulanamaz”, atölye ağzıyla “saçma” veya “komik” olabilir. Yalın Felsefede, Kaizen Ruhunda önemli olan fikrin kalitesinden çok fikrin gelmesidir.

Köyün birinde camiye gelen giden yokmuş. İmam kahveye gitmiş ahaliye sormuş neden gelmiyorlar diye. Ahali “Çarıkları çıkarmak zorumuza gidiyor.” demiş. “O halde çarıkla girin.” demiş imam. Nihayet cami cemaatle dolmuş. Birkaç zaman sonra yeni imam görevi devralmaya gelmiş; bakmış cemaat camiye çarıkla giriyor, “Böyle iş mi olur!” demiş. Bizim imamın cevabı: “Ben camiye getirdim, e sen de çarıkları çıkart”.

Sürekli İyileştirme adım adım ilerleyen uzun soluklu bir düşünce şekli. Özellikle Yalın Dönüşüm yolculuklarında firmalarda öncelikle çalışanları fikir geliştirip öneri sunmaya teşvik etmek gerekir. Gelen fikirleri yargılar, saçma, komik vs. dersek bir gün aynı kişiden gelecek inovasyon değerindeki fikrin önünü kesmiş oluruz. Diğer taraftan, en kötü fikir bile üzerinde yeterince düşünüldüğünde değer katan bir şekle mutlaka dönüşür. Hele bu fikir ekiple paylaşılmışsa, domino taşı etkisi ile herkesin aklında birbirinden değerli fikirler oluşmasını tetikler.

Peki herkesin fikrine ihtiyacımız var mı? Evet var çünkü hiçbirimiz hepimizden daha akıllı değiliz.

Mevlana Celaleddin Rumi: “Haydi şu benlikten kurtul, herkesle hoş geçin. Sen kendine kaldıkça bir zerresin, fakat herkesle birleştin mi bir madensin.”

 

B. Aybars Gülensoy

Yalın Dönüşüm Uzman Eğitmeni & Akredite Danışman

Ankara Sanayi Odası Model Fabrika Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi